Има завишен миграционен натиск към страната ни.

Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков в парламента, където депутатите поискаха да го изслушат във връзка с нивото на миграционния натиск и нелегалната миграция в България за периода на служебното правителство.

По данни на МВР от началото на годината са предотвратени над 17 хиляди опита за нелегално влизане у нас на чужди граждани, а за да спрат наплива на нелегални, на границата ни са командировани 300 служители.

Като причина за засиления миграционен натиск, Бойко Рашков посочи освен ситуацията в Афганистан, по-либералните противоепидемични мерки в Турция, както и състоянието на оградата по българо-турската граница 

В района на село Сладун тя липсва и вече половин година се чакат 212 хиляди за ремонт. Сметката е предоставена на Министерски съвет, но пари засега не са отпуснати.

В село Щит, което се намира близо до границата ни с Турция, хората не вярват, че дори и цяла, оградата по българо-турската граница може да спре мигрантите.

Снимка: bTV

Вътрешният министър обяви, че следващата седмица ще провери лично състоянието на оградата по българо-турската граница. Другият път на бежанците обаче е през българо-гръцката, където ограда няма и се разчита само на засилено присъствие на гранични патрули.

На този фон бежанските центрове към миграция като този в Любимец вече пълни на 85%. Засега ръстът при лагерите, стопанисвани от Държавната агенция по бежанците, е малък. В Харманли, където е най-големият бежански център у нас, при капацитет над 2700, настанените са малко под 500.

В парламента темата сблъска политиците, а причината беше срещата на лидера на ГЕРБ с президента Ердоган в началото на лятото.