Продължава издирването на извършителите на въоръжения грабеж на инкасо автомобил в столичния квартал „Овча купел“ 2.

Те са били трима – въоръжени и с маски. Откраднали са между 300 000 и 400 000 лв., съобщи зам.-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев.

Грабежът се случва като на филм – за секунди трима мъже атакуват инкасовия автомобил, в който има двама охранители. Удрят единия и бягат от местопрестъплението с джип и с чувалите с пари.

Снимка: bTV

Използвали са дългоцевно оръжие и са нанесли удари на охраната, съобщи зам.- главният секретар на МВР. 

Охранителите не са пострадали, прегледани са от Бърза помощ, няма никакъв проблем за здравословното им състояние“, увери директорът на СДВР Ивайло Иванов.

Обраният инкасо автомобил тъкмо е пристигал в инкасо център. Сигналът до МВР подава служител на фирмата, която го охранява.

„Нашият колега, който е бил на поста вътре, видял на видеонаблюдението какво става навън, подал е сигнал чрез паник бутон. Реакцията на патрула ни е за минута и 51 секунди, не са заварили никого“, каза Ивайло Христов, ръководител на мобилните групи. Превозното средство на нападателите се вижда на кадрите – тъмен джип, добави той. Според него, „за да има пробив, е имало грешка“.

От фирмата, която отговаря за инкасо автомобила, твърдят, че са спазили всички правила.

„Награждаваме нашите служители, тъй като са се справили в критична ситуация много добре, на база на това, което сме си разписали като правила“, каза управителят Петър Миланов.

Според разследващите обаче са допуснали множество грешки – охранителите са били не трима, а двама, и са пренасяли чувалите с пари по тъмно, в извънработното време на инкасо центъра. Фирмата осен това неведнъж е предупреждавана за слабости в сигурността.

Запознати с разследването твърдят още, че нападнатата инкасо колата не е имала нужната защита според стандартите за охрана.

Снимка: bTV

„Има фирми с множество предписания, констативни протоколи, неглижират ги. Заради такива неглижирания се стигат до случаи като снощния“, коментира Арабаджиев.

Следа от грабителите и към момента няма.