Все още не е ясна причината за пожара в католическия храм в Белене. Огънят е обхванал параклиса в късния следобед вчера и го е унищожил почти напълно. Полицията работи и по версията за умишлен палеж.

Местни католици смятат, че пожарът в католическия храм в градчето е знак за отец Паоло Кортези.

Преди време католическата църква в града се оказа в центъра на скандал със семейство бежанци. Отец Паоло беше отзован обратно в Италия и напусна града заедно с прогонените сирийци.

Вчера в католическия храм горя пожар, който напълно унищожи няколко икони и едно от помещенията на храма, където енориашите палят свещи.

Един от първите, които отиват на място е Петър Банушев, помощник на отец Паоло. „Заварих там на пейката имаше, долу също, клечки от кибрит. Полицаите ми казаха нищо да не бутам”, разказа той.

Енориашите също смятат, че палежът е умишлен, тъй като масата със свещите е покрита с ламаринен плот, а самите свещи се слагат във вода.

„Много заплашиха отец Кортези и говорят за него най-различни глупости”, споделя Екатерина Дракова.

Според Роза Врайкова заплахите към католическия свещеник били доста сериозни. „Ще го застреля пред апартамента, през прозореца ще го застреля когато мине и той се уплаши човека”, казва тя.

Пожарът в параклиса се случва точно на рождения ден на отец Кортези.

От полицията обясниха, че работят по различни версии, но не изключват и варианта за умишлен палеж.