Месец след влизане в сила на забраната за строителство по морето в Каварна продължава да се строи. Най-прекият път за туристите до пясъка в Кaварна е през плажно заведение. Дейностите по облагородяване на площада пред ивицата не са приключили.

Министърът на туризма Николина Ангелкова препоръча на община Каварна да вземе спешни мерки и да спре строителните дейности до плажа в града след инспекция днес.

Снимка: Министерство на туризма

„Това е абсолютно забранено след 15 май. Редно е било така да се планира строителството на хотела и пътя до плажа, че да не нарушава забраната и да осигури максимален комфорт на туристите. Зоната, която преди е осигурявала достъп до плажа, сега е възпрепятствана заради строителните дейности и причинява дискомфорт на туристите, каза Ангелкова.

Експертите на министерството са установили, че има достъп от две страни, но все пак това е неудобно за посетителите.

Снимка: btvnovinite.bg

Оплаквания има и от почиващите в близкия хотел. „Туристите не са доволни, постоянно се оплакват за това, което се случва на този площад, но аз нищо не мога да направя”, каза Валентин Николов, собственик на хотела и наемател на плажа. 

Министърът на туризма, оказва се – също. Въпреки че строителството е трябвало да приключи още преди месец, Николина Ангелкова призна, че не може да санкционира общината, която е възложител на дейностите. Причината –  не се строи точно на плажа. 

„Трябва да слушам непрекъсното за ремонтни и строителни дейности, при условие че днес сме 15 юни. Един месец след забраната не е редно общинските власти сами да нарушават забраната, която законът налага, именно за да можем да осигурим протичането на един спокоен сезон”, коментира тя.

Проверката в Каварна разкри и друго нарушение – новоизграденият басейн на плажа, който предизвика скандал преди време, сега се ползва само от гостите на хотела, а не от всички плажуващи. Министърът се закани, че ако не се осигури достъп за всички, както би трябвало, съоръжението ще бъде премахнато.   

Снимка: btvnovinite.bg

„Сега видях табелата. Ще бъде махната, но все пак трябва да има някакво ограничение за посещение”, каза Валентин Николов.

За нарушението ще бъде сигнализирана и Комисията за защита на потребителите.