10 дни - толкова време има туристическият бранш да даде своите предложения как ще продължи да работи.

Темата беше обсъдена на среща на представители на туристическия и ресторантьорския бизнес с премиера и четирима министри.

Снимка: bTV

Една от идеите е парите, отделени за туризъм в актуализирания бюджет, да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния процес в страната. Освен това да се оформи пакет от сертификати, които да удостоверяват сигурността на посетителите във всички места за настаняване, заведения за хранене и туристически обекти, както и да бъдат взети практически и финансово-икономически мерки за следващата година.

Идеята е стимулите да бъдат под формата на дебитна карта или ваучер на стойност до 100 лева за ресторант, хотелска услуга, кино и театър.

„Страната ни има интерес от това да остане "зелена дестинация", а изискването за това е да бъде постигнато ниво на ваксинация, което да позволи на чуждестранните туристи да пожелаят да посетят България“, каза министърът на туризма Стела Балтова.

В Северозапада обаче, където „антиковид“ настроенията са големи, дори предложенията за безплатен отдих или храна под формата на ваучери трудно биха стимулирали хората да се ваксинират.

„Не ваучер, злато да ми дават, не бих. Не може толкова бързо да се измислят и изведнъж такъв голям натиск, за да ни запазят живи“, казва Гергана Иванова.

В следващите 10 дни ще се обсъждат мерките за подпомагане на бизнеса. Дотогава много заведения ще продължат да работят протестно и след 23 ч. Бизнесът настоява да отпаднат всички ограничения за влизане в заведения и туристически обекти при условие, че посетителите покажат един от възможните здравни документи - ваксинационен сертификат, сертификат за PCR, свидетелство за наличие на антитела или бърз антигенен тест.

„Искаме този кръг от тестове да бъде прилаган не само за ползване на услуги в хотели и ресторанти, но и в други сектори. Не по-малко рискови са телекомите, банките и търговските обекти“, заяви Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

„Ще предоставим цялата информация, така че да можем и ние след няколко дни да работим по нормалния начин, пазейки здравето на хората, като не работим постоянно в нарушения“, каза още Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията.

От бранша са категорични, че трябва да бъдат използвани всички средства за контрол и стимули за ваксинация.

Служебният премиер Стефан Янев коментира, че ако до момента сме имали относително добър летен сезон, сега трябва да се гледа напред с правилна организация за предстоящия зимен такъв.