Застраховката "Гражданска отговорност" няма да поскъпне трайно. Това каза на брифинг в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, след като депутатите приеха на първо четене Кодекса на застраховането.

Текстове в него предвиждат за всяко моторно превозно средство на територията на България, което не е спряно от движение, да има сключена задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Минималните суми са както следва: за неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт - 10 000 000 лв. за всяко събитие, независимо от броя на пострадалите лица; за вреди на имущество - 2 000 000 лв. за всяко събитие, независимо от броя на увредените лица.

„Повишаването на обезщетението не смятам, че ще доведе до увеличаване на парите, които хората плащат за застраховките за „Гражданската отговорност”, но ако има такова, вероятно след няколко месеца пазарът ще го регулира в правилната посока, а именно надолу”, посочи Стоянова в отговор на журналистически въпрос.

Кодексът е бил една от темите, обсъдени на срещата между Стоянова и председателя на Европейския регулаторен орган по застраховане и професионално пенсионно осигуряване Габриел Бернардино. В разговора е участвал и председателят на КФН Стоян Мавродиев.

„Нужна е подкрепата на институциите, политическите сили, за да може надзорният орган да бъде по-ефективен”, посъветва Бернардино.