Защо България не използва капацитета на Симеон Сакскобургготски във външната политика, попита в предаването „120 минути“ по bTV Мехмед Дикме, един от министрите в кабинета „Сакскобурготски“.

В своя мандат, а и след него, Сакскобургготски, направи всичко България да бъде приета от световната общност. Той продължава да работи за просперитета на страната и днес. Ако някой се притеснява от царя, искам да го успокоя – той няма желание и намерение да се връща в политиката, каза Дикме.

Снимка: Fermata.btv.bg

Има хора, които се възползваха от името на царя и от това да бъдат приближени до него заради облагите на властта. Именно те му изиграха лоша шега и му създадоха лош имидж, посочи още гостът.

Според него отбелязването на 80-годишнината на Симеон II в България е най-голямото светско събитие за годината у нас и едва ли има друга личност, която да може да събере толкова знатни гости.

Запитан дали през 2001 г. и сега се прави различна политика, той отговори, че времената са различни. Тогава политическата обстановка беше поляризирана – на ляво и дясно, България не беше член на ЕС и НАТО, нямаше добър имидж в Европа и света. Със своето идване Симеон Сакскобургготски коренно промени облика ѝ и в края на мандата му на България се гледаше като на стабилна и от финансова гледна точка страна. Днес сме член на ЕС и е лесно да кажеш колко европари харчиш, но никой не казва, че тези условия бяха договорени от правителството на царя, каза Дикме.

За критиките за престъпността по времето на мандата на Сакскобургготски Дикме каза, че с нея се бори МВР, а човекът, когото царят назначи за главен секретар на МВР, днес управлява пореден мандат.

Вижте целия разговор във видеото:

Очаквайте през юли интервю със Симеон Сакскобургготски в предаването „120 минути“.