Мегапротест блокира София и страната в сряда. Високите цени на тока и горивата ще обединят в общо недоволство работодатели и работници от различни отрасли на икономиката.

В страната спира междуградският превоз. Причините са, че пътниците намаляват, а с продадените билети не може да се покрие горивото за автобусите.

„Ние за печалба не можем да говорим, ние говорим да оцелеем“, казва Дарина Кръстева, собственик на автобусна фирма в Плевен.

Цялата индустрията е на ръба, казва Васил Велев след като снощи регулаторът обяви, че газът поскъпва с 14% за май.

„Тези 14 процента всъщност са 30, защото цената трябваше да върви надолу, а тя тръгна нагоре, ето защо едно от исканията на протеста е тази разлика, която е грешка на управлението, да се компенсира“, заяви Велев.

Заради липсата на компенсации за високите цени и короназагубите, в София градският транспорт ще блокира ключови кръстовища от 8 ч. сутринта. И въпреки че обещаха това да не се случва в сутрешния час пик.

„Ако ми позволите да кажа нещо важно на вашите зрители, защото в същия ден има матури, нека родителите да се погрижат децата им да стигнат по-рано“, заяви Димитър Манолов от КТ "Подкрепа".

С повишаването на пътните такси преля и търпението на превозвачите, които в сряда няма да доставя стоки и услуги. Тировете на Николай Николов зареждат с месо и плодове веригите в района.

"Най-малко 50 тира няма да стигнат до зеленчукови борси, складове", казва Николов.

"Ами, на практика след спирането на транспорта след 4 дни ще спрем доставката на цитруси и плодове към магазините и големите вериги", допълва Гроздан Комсалов, управител на склад.

В недоволството на 18  май се включват и таксиметрови водачи, хотелиери, ресторантьори, собственици на малки бензиностанции. Всички твърдят, че протестът им не е политически, но каквото и да предложи правителството в антикризисния си пакет, то е недостатъчно и ненавременно.

Как държавата ще помогне на най-засегнатите от кризата и кога ще е готов антиинфлационният пакет на кабинета - на важните въпроси от седмицата пред Мария Цънцарова отговаря социалният министър Георги Гьоков в предаването "Защо, господин министър?" утре след централните новини на bTV.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!