Представители и от ляво, и от дясно са твърдят, че идеята на ГЕРБ за ремонт на Конституцията и махане на давността за приватизационните сделки не е нищо друго освен медийна димка.

Всъщност приватизираните предприятия са над 5000, като най-много са продадени при управлението на Обединените демократични сили. Преди това, докато министър-председател е Жан Виденов, са раздържавени малко над 800 предприятия. Докато Иван Костов е премиер, се приватизират 3700. При управлението на Симеон Сакскобургготски са раздържавени осем пъти по-малко дружества. При Сергей Станишев са продадени 32 държавни фирми, а настоящия премиер може да се отчете с девет.

Снимка: bTV

Появилите се коментари, че активи за 30 млрд. са били продадени за десетина трудно могат да бъдат потвърдени или опровергани, категорични са експерти, анализирали приватизацията в прехода. У нас инвентаризация на активите никога не е правена.

„Дали един актив е евтин, или скъп е въпрос на политическа оценка, но в никакъв случай не и на добро пазарно изследване – коментира пред bTV Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. – Само един прост пример – спомнете си каква беше стойността на един строителен актив, да речем апартамент, в страната през октомври 2008 г. и каква беше тя през май 2009 г. Ако някой някого е ограбил, той надали след това изведнъж е минал в белия бизнес и няма скелети в гардероба“.

Снимка: bTV

Управляващите са категорични, че над 5200 сделки трудно могат да бъдат преразгледани, но могат да бъдат разследвани.

В предаването „Тази сутрин“ по bTV депутатът от ГЕРБ Тома Биков припомни, че има сделки през 1997 г., с които за 70 хил. долара са придобити активи, струващи в цял свят милиони.

Снимка: bTV

От дясно пък напомниха, че опити да се преследва приватизацията вече имаше.

„Те повтарят аргументите на Филчев (Никола Филчев, главен прокурор 1999 – 2006) едно към едно – с лудите сметки за оценки за по 20 – 30 милиарда долара. Много хора – най-вече тогавашният премиер Иван Костов, бяха разкарвани по съдилища много дълго време, само за да бъдат оправдани“, коментира Радан Кънев от ДСБ.

Снимка: bTV

От ляво настояват освен сделките от 1993 г. насам, да се проверят и днешните обществени поръчки и концесиите. И питат защо тъкмо ГЕРБ е отменил текст, който е задължавал новите собственици да ипотекират част от раздържавеното предприятие като гаранция, че ще се следват договорите.

„На тези, които са откраднали, те им казаха: „Бъдете живи и здрави, откраднатото – откраднато, ние ще пием по една студена вода“, коментира Румен Гечев от БСП. – Това е кризисен пиар: „Не гледайте золумите, които правим в момента, дай ще ходим 30 години назад“.

Снимка: bTV

И от ляво, и от дясно поставят въпроса как и кой решава за престъпленията, свързани с приватизацията да няма давност, а за други тя да важи.

Пред bTV и президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017) се обяви против идеята на ГЕРБ.