16-та световна среща на българските медии се провежда днес. Организатор е БТА, а мястото - Рилският манастир. Темата тази година е "Медии и истина".

В дните на пандемия, мястото за срещата - Рилската света обител - не е избрано случайно. Очаква се да присъстват журналисти от 22 световни медии. Целта на общуването между колегите е да се търси отговор на въпроса: Как истината да побеждава лъжата? Срещата преминава отново под знака на COVID-19, всички журналисти без ваксини са тествани, преди да влязат на срещата.

„Правим срещата в Рилския манастир, защото хората разбраха и нещо друго – не сме всесилни, че без Господ да е с нас, каквито и прегради да слагаме, няма да успеем да се предпазим от тази болест, например. Ще се съберем 22 журналисти от 22 медии от 14 държави . Отделно и онлайн ще се включат трима колеги от три страни“, обясни Кирил Вълчев, генерален директор на БТА.

Сред журналистите от 22 световни медии е и и Аня Тезивец, която е дошла с кауза – да напомни, че бесарабската общност има нужда от подкрепа и от това да учи родния си език.

"Доскоро в училищата, където живеят българи, имахме възможност да учим български език. Един час седмично и два даже, но сега вече политиката се променя и все по-малко остават тези часове", разказа тя.

Зад нуждата от съпричастност застава и журналистът и кореспондент на bTV от Съединените щати Ясен Дараков.

"Разбира се, да правим контакти едни с други, защото в този глобализиран свят имаме нужда от кореспонденти, от връзки навсякъде и тази медийна среща прави това възможно", каза той.