Полиция и охранители пазеха избора на нов ректор на Медицинския университет в София. Общото събрание се събра на извънредно заседание, което избра новото ръководство. Новият ректор е проф. Виктор Златков, доскорошен изпълнителен директор на „Майчин дом”, а също така и заместник-декан на Медицинския факултет в София. Той беше избран с 235 гласа. От общо 400 души на събранието присъстваха 330.

Журналистите не бяха допуснати в залата, а представители на МВР, Военна полиция и частни гардове пазеха входовете към залата, където делегатите избираха новото ръководство. Медии изтъкнаха, че проф. Виктор Златков е брат на първата съпруга на Бойко Борисов.

Реакцията на премиера не закъсня и той обяви, че не е роднина с новия ректор, като написа във "Фейсбук":

„Нямам абсолютно никаква роднинска връзка с въпросния човек. Нещо повече, намирам избора му за скандален и непрозрачен. Който ме познава, знае добре, че от повече от 30 години не съм имал никакъв контакт с въпросната фамилия”.

Никой обаче не знае дали това събрание е легитимно. Според хората, които участват в него, то е легитимно, според отзования ректор Вихра Миланова обаче, не е. Тя не присъства на него, не е била изслушвана, а утре ще даде пресконференция.

Някои от делегатите си тръгнаха още преди гласуването да започне, защото решиха, че събранието е незаконно.

Просветният министър Меглена Кунева също реагира на случващото се

„Категорично неприемлива е липсата на прозрачност при проведеното Общо събрание. Възлагам проверка за начина, по който се управлява академичната автомия в Медицинския университет”.

Все още се чака решението на съда за легитимността на събранието, съобщиха за bTV от Върховния административен съд.

Всички скандали около МУ София се разраснаха след като вътрешен одит на просветното министерство изнесе публично данни за финансови злоупотреби на предишния ректор на Медицинския университет - акад. Ваньо Митев, който към днешна дата е първи заместник-ректор.

Снимка: bTV