Медицинският надзор разследва случай с починал пациент с ХИВ. Според пациентските организации причината е, че няколко болници отказали да го приемат. 

Преди 4 години британецът Крейг Харпър избира да живее в село Стояновци. Започва да помага на местните и дори изгражда безплатна интернет мрежа.

В средата на февруари се почувствал зле. Месец по-късно във великотърновската болница разбира, че е серопозитивен. От лекар разбира, че не може да остане за лечение там.

След известно лутане Крейг е настанен в Инфекциозната болница в София с потвърдена диагноза и съмнения за хематологично заболяване. Консултира го специалист от болница „Св. Иван Рилски”, но кзават, че нямат местата, за да го приемат.

Приет е в Националната болница по хематология, откъдето се съмняват дали наистина в болница  „Св. Иван Рилски” места не е имало. Установява се, че е развил СПИН и е върнат обратно в инфекциозна болница.

На 5 май Крейг умира. Според пациентски организации причината може да е честият отказ за лечение, който пациенти с ХИВ получават

Резултатите от проверката ще станат ясни до края на месеца.