Три специални сертификата за отличие получиха медици на церемонията „Лекарите, на които вярваме“ на вестник „24 часа“. Сред отличените са лекарка, помагала в наводнените карловски села и двама лекари, оказали помощ на пострадалите в катастрофата на АМ „Тракия“ това лято. 

Призовете се връчват на професионалисти, показали, че да помагаш е кауза, а не работно задължение.

26-годишната Цветелина Неделчева работи в България като анестезиолог. Тя е сред отличените лекари. Наградата взима след като с колеги от болница „Александър Чирков“ оказват помощ на пострадалите в наводнените карловските села.

„Хора, които просто знаят, че в селото има лекари, идват за консултация. Мисля, че това им донесе някакво спокойствие. Оказвахме помощ на доброволците които са там. В процеса на чистене на къщите са се порязали на някакви ръждиви предмети и правихме доста ваксини за тетанус“, разказа Цветелина Неделчева. 

Като анестезиолог д-р Неделчева отчита, че за да спечели доверието на пациентите е нужно не само да си добър професионалист.

„На операционната маса печелим доверието им с усмивка! Всичко ще бъде наред – може би това имат нужда да чуят хората“, каза още тя. 

Здравният министър също поздрави отличените.

„Вие сте богатството на тази държава, не е богатство нито газта, нито електронергията, нито други природни богатства, без нас, без лекарите тази държава просто няма да изглежда по този начин“, заяви служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев. 

Церемония „Лекарите, на които вярваме“
Снимка: bTV

Сред получитите специалните отличия днес са и доктор Явор Пукалски, оперирал най-тежко пострадалото дете при катастрофата на магистрала „Тракия“ това лято, и доктор Антон Елкин - един от първите, оказали помощ в същия инцидент.