Спешни мерки за спасяване на Университетската многопрофилна болница в Стара Загора поиска след среща с работещите в нея националният омбудсман Мая Манолова.

Повод за посещението й в здравното заведение са две жалби, подписани общо от 300 медицински служители. В сигналите до омбудсмана медиците от държавната болница разказват, че заплатите на част от тях не са изплатени на 100 процента. Съобщават още и за невъзможни условия за провеждане на адекватно лечение на пациенти заради влошена материална база. Заради страх, че ще загубят работните си места нито един от недоволните не желае да застане пред медии или пред камера.

Впечатления и примери

"Исканията на хората са основателни"- заяви на след срещата с тях Манолова. Тя показа два фиша за заплати за месец декември. Според написаното в тях за медицинска сестра основното трудово възнаграждение за последния месец на миналата година е 525 лева. Във фиша са посочени допълнителните пари за прослужено време, за вечерен и извънреден труд. Кодексът на труда обаче дава правото на работодателя да изплати 60 процента от полагащото се възнаграждение. В случая управата на болницата се е възползвала от това. След удръжките медицинската сестра е получила 360, 54 лв. за декември.

Вторият фиш отразява заплатата на лекар, също за декември, 2017 г. Основното му възнаграждение е 754 лева, добавени към тях са клас "прослужено време", труд по празниците и извънреден труд. Отново управата се е възползвала от правото си да плати 60% от дължимото. Така лекарят е получил 420 лева за декември.

Закон, дългове, хора

"Лекари и медицински работници не са виновни, че в отделението Х няма достатъчно пациенти, те не заслужават такова отношение", категорична в Манолова.

В същото време обаче касата изисква норматив от болницата за постигане на определен брой пациенти. Ако той не бъде достигнат, парите за здравното заведение ще са по-малко. Оттам и клиниките, които не покриват норматива, получават орязани заплати.

Снимка: Дарина Колева

Средства очевидно не достигат и за материалната база, видимо от снимковия материал, който са предоставили на Манолова от болницата.

Какво ще се прави

С 25 млн. лв. задължения и 2 млн. лв. на месец лихви по тях старозагорската държавна болница се нуждае спешно от подкрепа, категоричен е националният Омбудсман. В същото време, според нея, здравното заведение е очевидно необходимо за региона – покрива население от 300 000 души, а въпреки проблемите, от началото на годината досега през болницата са преминали над 4200 души.

Днес Манолова е разговаряла със здравния министър Кирил Ананиев за варианти за оздравяване на болницата. Сред тях са отпускане на безлихвен или нисколихвен заем, преразглеждане на цените на клиничните пътеки, включително и преструктуриране.

Мая Манолова отдавна  настоява за отпадането на член 245 от Кодекса на труда, който позволява частично изплащане на трудовите възнаграждения.