Спасеното в Костенец мече ще бъде стабилизирано и върнато отново в дивата природа, казаха от Министерството на околната среда и водите.

Миналия уикенд малкото мече беше спасено в двора на вила в село Костенец, а „Парк за мечки Белица“ пое временно грижата за него.

Снимка: Министерство на околната среда и водите

Започнати са разговори за настаняване на животното в специализирания център за рехабилитация на кафяви мечки „Арктурос“ в Гърция, от където са изразили готовност да се погрижат за него, за да може то да укрепне и да придобие умения за оцеляване в дивата природа.

Сигналът бе подаден от Никола Дойкин от дирекцията на Природен парк „Витоша“. Въпреки усилията на горските служители да върнат мечето обратно в гората, то продължавало да се връща в селото. 

Снимка: Министерство на околната среда и водите

Снимка: Министерство на околната среда и водите

„Още с пристигането на терен разпределихме ролите, за да сме сигурни, че ще свалим мечето от дървото при всички мерки за безопасност. Макар че тежи едва няколко килограма, задачата не беше лесна, тъй като уплашеното животинче се опитваше да хапе и драска. Земята около дървото беше напълно обезопасена, в случай че то изгуби равновесие и падне“, разказа след спасителната акция Александър Дуцов, старши експерт в програма „Опазване на видове“ и член на спасителния мечешки отряд на WWF.  

Снимка: Министерство на околната среда и водите

Благодарение на екипа на WWF животното е безопасно уловено и транспортирано в Белица. Акцията е координирана със служители на МОСВ и РИОСВ - София и фондация „Четири лапи“.

Мечето е настанено в единственото защитено място в България, което дава шанс за нов живот на спасени мечки. Екипът на „Четири лапи“ осигурява подходяща грижа на животното и то е под постоянно медицинско наблюдение.