Журналистът Полина Паунова от „Свободна Европа“ беше нападната по време на форума на ГЕРБ в София. Към Паунова беше проявена вербална агресия, а на два пъти – и физическа.

По думите ѝ действията спрямо нея започнали още преди форума. Група протестиращи срещу правителството вървели към „София Тех Парк“, където се провежда националната конференция, когато ги пресреща друга група мъже с маски. Започва бой, при което Паунова вади телефона си, за да снима какво се случва.

В този момент някой я удря в гръб и избива телефона от ръката ѝ. Намесва се полиция.

След като стига до „София Тех Парк“ вижда агресорите отново – този път зад загражденията, отвъд които са допускани само делегати.

„Понеже ги разпознах, отидох да ги попитам защо са ги провокирали (протестиращите – бел. ред.) и защо са търсели сблъсъци“, разказа Паунова за bTV.

Тя отново вади телефона си, за да снима. В този момент обаче към нея се насочва мъж, който я блъска и отново изтръгва телефона от ръката ѝ.

Впоследствие се появява възрастен господин с бадж, който гони Паунова с думите, че мястото ѝ не било там, позволява си и обидни квалификации към нея. Моментът е запечатан във видео на Генка Шикерова, към която също е проявена физическа агресия.

По време на форума бяха бити граждани, като от ГЕРБ се разграничиха от събитията и обвиниха за тях „платени провокатори“.

Малко по-късно през деня от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) излязоха с позиция, в която настояват за яснота около случая – кои са мъжете нападнали Паунова, принадлежат ли към някоя от структурите на ГЕРБ и как са получили достъп до оградената за участниците в партийната сбирка зона.

От АЕЖ се обръщат и към Доналд Туск в качеството му на председател на Европейската народна партия, към която принадлежи и ГЕРБ, с апел да вземе отношение по въпроса.

Обръщение е отправено и към главния прокурор Иван Гешев с настояване да бъде проведено обективно разследване.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!