Полицай от Четвърто районно управление в Бургас е счупил челюстта на младеж край плажа на „Градина“. Това съобщи главният секретар на МВР Димитър Калганджиев. Причината - едно парче пица. Случаят е предаден на районната прокуратура в Бургас.

„Установени са две бити лица – на 20 и на 21 години от София. Те са откарани в Спешния медицински център в Бургас, а други две лица – свидетели на случващото се, са откарани в районното в Созопол“, обясни на брифинг главният секретар на МВР.

Биячът Христо Петров е на 21 години и работи като охранителен полицай от октомври миналата година, в изпитателен срок. Днес е разпознат от пострадалите.

"В момента, в който го видях, разбрах, че това е извършителят. И за секунда не съм се зачудил и ми беше ясно. Посочих го и всички свидетели го посочиха, имахме единодушно решение", каза пострадалият Владимир Радев.

"Беше на оградата, предполагам следеше дали някой ще прескача. Не смятаме, че в юрисдикцията му да е влизало това да пребива хора", допълни той.

Основното доказателство, че нападението е извършено от Христо Петров е снимка, направена от свидетели на побоя.

„Скандалът е възникнал извън заведението, като поводът е, че едно от момчетата, минавайки покрай него, му е бутнал парче пица. Същият е агресирал, зашлевил му е шамар. Момчето със счупената челюст се е опитало да ги разтърве и така е получил удара в лицето“, уточни Димитър Кангалджиев.

"В средата на седмицата е получена оперативна информация, че вероятният извършител на побоя е надзирател от затвора в Дебел. В хода на издирвателните мероприятия тази информация не е потвърдена", поясни Кангалджиев.

След това е получена информация, че вероятният извършител може да е служител на МВР. Снимковият материал е изпратен в различни формати на групи, които са между служителите на МВР с цел неговото установяване.

На 6 юли е установено, че става въпрос за служител на Четвърто районно управление в Бургас, обясни Кангалджиев.

Междувременно е изискана цялата информация за всички служители на съответната фирма, охранявала мероприятието. Нито един от 52-мата охранители не е установено да е извършителят, уточни главният секретар на МВР.

„След като установихме служителя, влязохме в контакт с наблюдаващия прокурор от Районната прокуратура в Бургас и е създадена организация за провеждането на процесуално-следствени действия. Тъй като те трябва да се извършват в присъствието на потърпевшите, в понеделник и вторник те са били възпрепятствани да присъстват в Бургас. Днес те се явиха, извършени са разпознавания, като по категоричен начин въпросният служител е разпознат“, обясни Димитър Кангалджиев.

Служителят е в системата на МВР от 25 октомври 2023 г. Работи в патрулно-постовата дейност към Четвърто районно управление.

„При провежданите с него беседи той не отрича, че е бил на мястото, но не е заявявал, че е работил допълнително като охранител", поясни още Кангалджиев.

Няма данни той да е работил към охранителната фирма на мероприятието.

Служителят на МВР е задържан за 24 часа. Ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение и повдигане на обвинение.