Абсолютен малшанс за загиналите туристи от Стара Загора. Те са замръзнали на 300 м от вилна зона с къщи и постройки за укритие. Това съобщи кореспондентът на bTV в региона след разговор с намерилия телата на туристите планинар. 

Снимка: Емил Кацаров

42-годишният мъж и 17-годишният му син от Стара Загора изчезнаха под връх Ботев на 5 февруари. Те бяха намерени замръзнали, а акцията по издирването продължи седмица.

Телата им са намерени от местен планинар. А на последния ден от издирването видял на мястото светлини.

Никой не е предполагал, че са толкова ниско - в самата местност Паниците, на 300 метра от автомобила си, казва мъжът. 

Снимка: Емил Кацаров

В нощта, когато е прекратена спасителната операция, Тодор Мечкарев вижда светлини в близост до  местността Паниците:

„Говорих със спасителите, те ми казаха, че е имало два челника, може и те да са светили, не е възможно от сряда до неделя да оцелеят. Сънувах, че вървя и водя някакви хора и имах някакво предчувствие", споделя Тодор Мечкаров, мъжът намерил телата на загиналите баща и син.

10 дни по-късно старият планинар решава да огледа района около водохващането на Калофер, където забелязал светлините. Само след 10-на минути открива телата на двамата туристи.

"Зад едно дърво изкоренено, зад корените – там са приседели. Съблечени – там всичко, раници, шишета извадени. Там са потърсили подслон. И от този подслон, там вече са се пързулнали надолу. Но то е шума. Няма ни камък, ни нищо да се ударят", казва Мечкаров. 

Само на 300 метра има къщи и подслон, но двамата не са ги видели, тъй като бурята прекъснала тока.