Нападателят, който нахлу в дома на бившия председател на ДСБ Иван Костов в деня за размисъл – 11 май, остава на свобода.

След като прекара три дни в ареста, 36-годишният Виктор Градинаров получи най-леката мярка за неотклонение – подписка, предаде БГНЕС.

Нападателят не получи мярка на предишната инстанция от Софийския районен съд. Той се появи в съда във вторник, въпреки че нямаше постоянен или настоящ адрес, на който да бъде призован. Затова съдът постанови, че опасността той да се укрие не е толкова висока.

Срещу Градинаров бе повдигнато обвинение за грабеж, но при предишното му явяване пред съда той обясни, че пренощувал в градината на Костов и когато на сутринта семейството на лидера на ДСБ го забелязало,
нашественикът доброволно свалил маската си, седнал в градината и поискал да извикат полиция, която изчакал да го арестува.

Първоначално Градинаров имал намерение да извърши грабеж в дома на Костови, но впоследствие сам се отказал от намерението си.

Съдия Върбан Върбанов от Софийския районен съд тогава посочи, че в случая обвинението е за опит за грабеж, а според Наказателния кодекс при опит деецът не се наказва, когато по собствена подбуда се е отказал да извърши престъплението.