Уникална операция бе проведена у нас. Български неврохирурзи отстраниха мозъчен тумор с рекордни размери. По думите им случаят е прецедент.

Лекари са спасили 41-годишен мъж, след като отстраниха мозъчен тумор с тегло над 1 кг, съобщиха от УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Операцията е продължила осем часа.

Туморът на практика е заемал половината череп на пациента. Процедурата е криела огромни рискове, но е била единствена алтернатива.

Мъжът от години е страдал от главоболие, на което първоначално не обръщал внимание. Преди две години то станало непоносимо, зрението драстично намаляло, а главата му видимо се деформирала.

След като е диагностициран, лекарите са били единодушни, че болестта е в твърде напреднал стадий и рисковете от хирургичното лечение са огромни. Без операция обаче мъжът е щял да почине до края на годината.

Снимка: УМБАЛ \"Св. Иван Рилски\"

Голям риск за живота му е имало и по време на самата операция. Затова тя е била предизвикателство пред екипа на болницата.

Подобни казуси, с толкова голям тумор и с изключително сложна локализация, има само няколко в света, обясняват лекарите. Те допълват, че за да добие тези размери, туморът се е развивал поне 10 години и е странно как не е бил дигностициран досега.  

Преди да чуе диагнозата, Божидар преминава през други. Минават години преди някой да прозре, че главоболието и намаленото му зрение се дължат на увеличаващ се доброкачествен тумор. 

След грешните диагнози правилната установява очен лекар. 

"В световен мащаб имаме няколко случая в Индия. Все си мисля, че като държава в ЕС здравеопазването ни трябва да е на по-високо ниво", каза д-р Емануил Найденов.

Лекари от чужбина отказали да оперират мъжа. Със задачата се заемат д-р Марин Пенков, д-р Любомир Падарски, доц. Станимир Сираков и д-р Емануил Найденов.  

"Смазваше мозъка. Буташе го до такава степен, че беше въпрос на кратко време да притисне мозъка до степен, която е несъвместима с живота", обясни д-р Пенков. 

"Защо този пациент дълги години е бил подценяван - трудно ми е да отговоря, защото болестта е изписана буквално и преносно на челото му", допълни д-р Емануил Найденов.

На 4 ноември лекарите премахват образованието. Основното предизвикателство пред екипа е била големината му и неговата анатомична форма. За да не се получи кръвозагуба, лекарите са направили емболизация на лезията, с която са запушени повечето съдове, които я захранват с кръв.

Снимка: УМБАЛ \"Св. Иван Рилски\"

Емболизацията представлява минимално инвазивна нехирургична процедура, при която се извършва запушване на кръвоносни съдове.

Няколко дни след това е пристъпено към самото отстраняване на лезията. По време на продължилата цял ден операция пациентът е загубил 2 литра кръв.

"Както казва 7-годишният син на пациента: "Татко е Железният човек". И вярвам, че той ще продължи да се бори с живота", сподели д-р Найденов.

Според лекарите успехът е и заради силната воля за живот на 41-годишния пациент. Мъжът провежда активна рехабилитация и вече се храни сам. Лекарите са оптимисти, че до няколко седмици ще бъде изписан, но след това ще трябва да бъде наблюдаван поне година.