Матурите за зрелостниците през май за първи път ще бъдат разделени на модули по всички предмети. Целта е да се намали рискът от преписване. Мярката беше въведена пробно на септемврийската сесия миналата година.

Подготовката за държавните зрелостни изпити вече започна. Те засягат над 50 хил. абитуриенти.

Изпитът по български език и литература ще се проведе на 19 май. Тази година най-желаните предмети по избор са биология и английски.

Времетраенето остава 4 часа, но учениците ще работят на части. Първите два модула съдържат затворени въпроси и задачи с кратък отговор - ще продължават по 60 минути. За интерпретативно съчинение или есе ще разполагат със 120 минути.

Снимка: bTV

Учениците ще предават работата си в края на всеки модул и няма да могат да се връщат назад. Излизането по време на модулите е забранено, освен в случаите, когато продължават 120 или 150 минути.

Министерството не изключва възможността да промени разпределението на времето, но само при обосновани аргументи.

Бърза справка в интернет показва, че мрежата изобилства от устройства за преписване – цената започва от 60 лева. Министерството обмисля да затегне контрола допълнително, като увеличи броя на изпитните зали наблюдавани в реално време. Училищата започнаха профилактиката на техниката.

За първи път учителите няма да проверяват матурите на хартия, а техни сканирани копия. Резултатът ще вписва в електронна система.

Всеки зрелостник трябва да вземе служебната си бележка до 18 май. Там ще бъде записано в кое училище ще се яви на матурата.