Глоби до 200 лв. за неправилно паркиралите в София. В контрола се включват и служители на Центъра за градска мобилност.

Досега фишове за неправилно паркиране се издаваха от общинската полиция или столичния инспекторат. От този месец обаче с служителите на центъра за градска мобилност ще изпълняват тази функцията.

Снимка: bTV

Според Закона за движение по пътищата от 20 до 200 лв. варират санкциите, като най-солената глоба - от 200 лв. е за паркиране на инвалидно място. Такива проверки ще се извършват на територията на целия град, включително и в кварталите.

Обичайна гледка е за кварталите тротоарите освен от пешеходците да се използват и за коли. Някои от живущите открито заявяват, че паркират неправилно. Казват, че няма места.

Други са възмутени от предстоящата мярка.

Най-турдно за намиране на място е вечер след работа. Затова се паркира и в зелени площи.

Снимка: bTV

Столичният квартал „Младост“ е едно от местата, където проблемът с паркирането е най-голям. Когато започнат проверките на Центъра за градска мобилност голяма част от собствениците на автомобили могат да бъдат глобени.

Служители с отличителни знаци ще въвеждат данните на автомобила в устройство, което ще издава фиш на място, без да е необходимо водачът да е в колата.

„Смятаме, че така ще въведем още повече ред и ще дисциплинираме паркирането на територията на град София. Може би автомобилите в дадени квартали са много повече, отколкото физически можем да съберем, именно затова смятаме и че поетапното в бъдеще разширение на зоната ще доведе до ред в тези квартали“, заяви Димитър Дилчев, директор на Центъра за градска мобилност.

Всички средства от глобите ще се превеждат към Столичната община.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!