Нова заповед за носенето на маски влиза в сила от днес. Предпазните средства отново са задължителни, но само на определени места. Това са болници, оптики, аптеки, градски транспорт и институции за социални услуги. Изключение от изискването са деца до 6-годишна възраст.

На този фон за последното денонощие новите случаи на COVID-19 са 1429. Всеки пети от тестваните е дал положителна проба, според данните на Единния информационен портал.

На касата на един от хранителните магазини рамо до рамо застават хора с маски и такива без. Те са разделени в отношението си към предпазните средства.

От днес в цялата страна маски няма да се изискват в закрити обекти, като магазини и aдминистративни учреждения, както досега беше в някои области. Според здравното министерство целта е уеднаквяване на мерките в страната.

Противоепидемичните мерки са в сила до 18 август включително.

Математикът Лъчезар Томов казва, че всяко разхлабване на мерките крие рискове, дори при спад на заболеваемостта, какъвто регистрираме сега.

Здравните власти напомнят в детските ясли и градини да се провежда сутрешен филтър за недопускане на деца с клинични симптоми на COVID-19 и други заразни болести.