Днес през страната ни ще преминат над 400 военнослужещи, бойна и спомагателна техника на Съвместните сили на НАТО. Те ще се предислоцират от Турция и Албания в Румъния, за да се включат в ученията на Алианса „Steadfast Defender  - 21“ и „Noble Jump - 21”. 

Транзитно преминаващите формирования ще бъдат ескортирани от служба „Военна полиция“. 

По националната пътна инфраструктура ще преминат личен състав и техника от въоръжените сили на Турция по маршрут: ГКПП „Лесово“ – Учебен полигон „Ново село“ - Омуртаг - ГКПП „Русе - Дунав мост“. Военнослужещите ще пренощуват в Учебен полигон „Ново село“ и на следващия ден, 11 май, ще продължат придвижването си към Румъния през ГКПП „Русе-Дунав мост“.

Маршрутът на придвижване на албанските военни колони с личен състав и военна и спомагателна техника е: ГКПП „Кулата“ – военно формирование 28 610 - Мездра - Видин - ГКПП „Дунав мост 2”. Албанските военнослужещи ще пренощуват в района на военно формирование 28610 и на следващия ден, 11 май, ще продължат придвижването си за Румъния през Видин - ГКПП „Дунав мост 2”. 

Целта на Учението на НАТО „Steadfast Defender  - 21“ е да провери готовността и военната мобилност на НАТО  чрез развръщане на съюзни сили по суша и море от Северна Америка до Черноморския регион и край бреговете на Португалия.

В него участват Албания, България, Канада, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Черна гора, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Турция, Великобритания, САЩ и страните-партньорки на НАТО Финландия и Швеция.