На територията на Перник се провежда мащабна полицейска операция, съобщиха от МВР. Към момента няма задържани. Проверени са над 130 превозни средства и 237 пътници и шофьори. Също така са проверени 35 питейни и увеселителни заведения.

Проверени са и пет лица от криминалния контингент. Предстоят проверки на още такива лица до края на деня във връзка с това дали ще участват в схеми за купен вот.

В търговски обект в Перник е установена незаконна лихварска дейност, като са иззети списъци, парични средства и дебитна карта. Там е започнато досъдебно производство и в момента се провеждат процесуално-следствени действия, претърсвания и изземвания на други адреси, свързани с този търговски обект.

В случая ще се проверява дали при опрощаване на задължения няма да има и случаи на незаконен вот във връзка с предстоящите избори.

В друг търговски обект в Перник също са намерени списъци. Започнато е досъдебно производство и отново ще се проверява дали при опрощаване на дълг ще се гласува за определена партия.

В складово помещение към търговския обект са открити около 800 л дизелово гориво. Извършват се процесуално-следствени действия и в други сгради, които са близки на търговския обект. Агенция „Митници“ е на място и дизеловото гориво е иззето.

Очаква се в края на деня да има и задържани.

В последните дни се проведоха няколко полицейски операции – в Стара Загора, Сливен, Добрич и Шумен. Акциите са насочени към противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и срещу нарушения на изборното законодателство във връзка с предстоящия парламентарен вот.