Мащабна полицейска акция в страната срещу фалшиви ваксинации и издаване на сертификати за тях. Четирима души са арестувани за 24 часа. До 500 лева е струвал документът според разследването до момента. 

Схемата тръгва от Велико Търново, където е подаден сигнал, че 33-годишен мъж издава сертификати за направена ваксина, без тя реално да е поставена.

Разплитайки нишката, разследващите се натъкват на още лица от града, замесени в схемата. Четирима души са задържани. 

"За изключително кратко време са установени поне 4 лица, които си предавали последователно личните данни, респективно обратно сертификатите им, за да достигнат до крайните потребители или клиенти, и съответно са получавали заплащане за това", съобщи говорителят на Районната прокуратура във Велико Търново Тотко Тотев.

Единият от замесените е бил с добри финансови възможности и контакти. Занимавал се е с внос на стари автомобили. Друг от тях е криминално проявен. Сред участниците е и заможен мъж от Велико Търново, занимаващ се с внос на стари автомобили.

"Просто са познати и освен другите си дейности, които осъществяват, осъществяват и такава - посредничество за снабдяване със сертификати", обясни районният прокурор Тихомир Шабов.

Снимка: Ирина Жерева

Били издадени най-малко 4 нередовни COVID сертификата на лица, които реално не са се ваксинирали. Поне два от тях са били ползвани за излизане в чужбина, посочи административният ръководител на Районната прокуратура Тихомир Шабов. 

Всички сертификати са подписани с електронния подпис на лекар от Кюстендил, а мястото на издаване е медицинският център в сградата на болницата в града.

Този електронен подпис е бил достояние на всички лаборанти вътре, както и на медицинските сестри. Тепърва ще стане ясно дали всичко това е ставало със знанието на лекаря, който работи в кюстендилската болница. Директорът й каза, че засега няма друга информация, но ако това се докаже, ще бъде безкомпромисен, защото така се слага петно на лечебното заведение.

Снимка: Ирина Жерева

Днес разследващите блокираха работата на медицинския център в Кюстендил за часове. Служителите останаха под ключ за дълго. На този етап няма повдигнати обвинения.

По темата работиха Ирина Жерева и Мариана Трифонова.