Мащабна полицейска акция и блокада в Хасковско. След стрелба 18-часово издирване и акция по задържане... се стигна и до развръзка.

Десетки полицаи, жандармеристи и спецчастите от отряда за борба с тероризма търсиха в продължение на часове въоръжен и опасен рецидивист, укрил се около село Сърница.

Снимка: Мария Василева

Мъжът беше издирван за опит за убийство на негов съсед и впоследствие стрелба срещу полицаи.

Малко преди 7 вечерта в Сърница проехтяват изстрели. 55-годишният Бейсим Салим стреля срещу 43-годишния си съсед и напада с нож съпругата му.

Снимка: Мария Василева

„Случил се е междусъседски спор, който прераства в сбиване, в последствие са произведени изстрели от страна на издирвания, впоследствие е задържано издирваното лице от полицията, който се е укривал в гориста местност“, каза ст. ком. Венцисрав Кирчев - директор на ОД на МВР-Хасково.

Първият опит мъжът да бъде задържан се оказва неуспешен.

„Дошлите колеги се опитват да го задържат, но той открива стрелба. Това вече е през нощта с оглед, че е опасно за живота на колегите - действия не са предприети в тъмната част на денонощието“, поясни главният секретар на МВР гл. ком. Петър Тодоров.

На сутринта селото е блокирано от над 200 служители на МВР, жандармерията и спецчасти. Беглецът е открит след 18 часа в съседна община.

Според МВР мъжът е бил въоръжен и опасен. При задържането му е употребена сила и е настанен в болница в Кърджали. Според брат му обаче, той е бил провокиран от съседите си, за да посегне към оръжието.

По случая е образувано досъдебно производство за съхранение на незаконно оръжие и заплаха за убийство.

Мъжът е познат на органите на реда - излежал е присъда за съхранение на взривни вещества.