Централната избирателна комисия (ЦИК) официално показа как ще става машинното гласуване. 3300 машини са на склад, а ако едно устройство даде дефект, ще бъде заменено с друго.

Машините са с актуализиран софтуер специално за българските евроизбори и са произведени в Тайван.

Във всяка секция ще има по три смарт-карти за гласуване за избирателите. Целта е да не се гласува с една и съща карта. Избирателите ще могат да избират между хартиена бюлетина или машинно гласуване. 

От фирмата изпълнител увериха, че машините са напълно готови за изборния процес.

Във връзка с публично оповестената информация за манипулация на изборите във Венецуела, където се е гласувало със същите устройства, от фирмата изпълнител обясниха, че изборите там са проведени перфектно от гледна точка на машинното гласуване, а фирмата не носи отговорност за последвали изборни нарушения. Именно затова тя е прекратила и договора си с Венецуелската държава.

Експедирането на машините в секциите ще започне на 24 май. Според последните промени в Изборния кодекс за настоящите европейски избори с машини ще се гласува в 3000 секции, а на следващите местни избори – в 6000. Оттам нататък страната ни поема по пътя на пълното въвеждане на машинно гласуване.

Снимка: БГНЕС

В петък пък предстои да бъде готов предварителният одит на машините. Според екипа, който го извършва, те са доста по-надеждни и функционални от тези през 2016 г. 

 „Имат своите пропуски, като ще бъдат предложени процедури за тяхното коригиране“, обясни доц. д-р Златогор Минчев от БАН, който е член на проверяващия екип.