Мъртви делфини на Черноморието има и това лято. От началото на годината по цялото родно крайбрежие са намерени над 70 мъртви делфина. Според еколозите обаче 20 пъти повече са те навътре в морето. Това отново повдига въпроса кой е виновен.

Дали морът сред морските бозайници се дължи на бракониери, на друга човешка намеса или на естествени причини.

Сдружение "Да запазим Корал" има свое разследване.

Те са установили, че смъртта на делфинче е следствие на един доста специализиран бракониерски риболов на калкан, който се извършва навътре в морето, който се случва срещу бреговете на България, Румъния, Украйна, обясни Атанас Русев.

Бракониерският улов се извършвал предимно от турски кораби чрез километри опънати мрежи, които били пагубни за делфините.

Според Красимир, който прекарва по 200 дни годишно в морето, смъртта на делфините се дължи на съвкупност от различни причини. Рибарските мрежи не били основната.

Военни учения, проучвания за нефт и газ, където също има детонации, свръх популация най-вече, каза той. Щом има свръх популация, значи има и свръх смъртност, обясни Красимир Петров.

Смята се, че в Черно море делфинът няма естествен противник, макар да са регистрирани единични нападения от акули. Има болести обаче, които могат да доведат до смъртта на бозайника.

Те обаче се развиват интензивно, когато има замърсяване.

Ангажирани от Министерството на околната среда и водите чужди експерти установиха наскоро, че открити през миналата година мъртви делфини са страдали от морбили вирус, което е довело до смъртта им. При регистрираните случаи сега не са установени белези от човешка намеса.

Еколозите прогнозират, че ако се запази тази смъртност, един от трите вида делфини в Черно море може да изчезне напълно до 10 години.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!