Ученичка от Пловдив спечели стипендия от половин милион лева за обучение в най-добрия университет за предприемачи в Щатите – „Бабсън колидж“.

Тя се пребори с хиляди кандидати от Централна и Източна Европа и грабна пълната стипендия за  четиригодишно обучение.

18-годишната Мартина Гарабедян е ученичка последна година в Английската гимназия в Пловдив. Пълната отличничка е родена в семейство на икономисти и това определя интереса ѝ към предприемачеството и кандидатстването ѝ за стипендията.

„Всичко започна септември месец миналата година, когато започна и самият първи кръг за стипендията. Минах през доста етапи – четири-пет кръга. Също така и различни интервюта с представители на самата фирма, на университета“, разказва Мартина.

До финалния кръг са допуснати 14 кандидати от Украйна, Полша и Чехия. Мартина успешно развива бизнес идея с напълно непознати партньори по време на работен уоркшоп и... печели.

„Университетът дава възможност да се избере специалност след първата година. Това е уникално, тъй като ще мога да се ориентирам – какво ми е интересно – разказва Мартина. – Вероятно ще е предприемачество, защото ми е наистина интересно – човек да развие сам собствен бизнес, да бъде креативен и смятам че това ще е насоката“.

Мартина приема със скромност победата. В първия момент съобщила новината само на родителите си и най-близките приятели.

„И аз самата не повярвах в първия момент, тъй като знаех какъв е напливът за тази стипендия и колко са силни кандидатите от другите страни“, разказва момичето.

Мартина определя себе си като комуникативен млад човек, била е президент на ученическия парламент в училище, запалена е по рисуването от 10 години, вицепрезидент е и на гражданска организация.