Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц ще бъде на посещение в България на 22 юни, съобщиха от Европейския парламент. Програмата му включва различни работни срещи, както и работна среща с президента Росен Плевнелиев.

Вчера, по време на Националния съвет на БСП, имаше информация, че Шулц няма да дойде на срещата на европейските социалисти у нас.

Моят фаворит за кандидат, който Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще издигне за поста председател на Европейската комисия на европейските избори през май 2014 година, ще присъства на утрешното заседание на Съвета на ПЕС. Това заяви на брифинг днес Сергей Станишев.

Истинската кандидатура обаче ще стане ясна през февруари следващата година. „Независимо дали сме във Франция, България, Испания и т.н., ако ние получим доверието на хората, трябва да е ясно кой ще е нашият кандидат за председател на ЕК, с каква платформа е и защо иска да бъде президент на комисията, какво искаме да променим в работата на европейските институции. Нашият кандидат ще е именно тази промяна”, обясни Сергей Станишев.

Генералният секретар на ПЕС Ахим Пост се включи в темата като заяви, че ПЕС има ясната воля да продължи успеха си и победата и в други страни от Европейския съюз. „Много сме направили, много има да направим. В ПЕС се опитваме да работим за европейските избори през май догодина, защото искаме да сме мнозинство”, посочи още Пост.

Конгрес на Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще се проведе на 22 юни от 9,30 ч. в НДК. Темите на конгреса ще бъдат младежката безработица, приемането на окончателния вариант на програма на ПЕС, новата индустриална политика на ЕС. В 12.30 ч. е предвиден брифинг на лидера на ПЕС Сергей Станишев в НДК, а в 14.30 ч. продължава заседанието на Съвета на ПЕС.