Ясно е, че има договорка между ГЕРБ и БСП да строят „Белене”. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV Мартин Димитров от „Демократична България”. „Ясно е също така, че паралелно се водят и разговори с Москва за строежа на централата”, допълни той. Явор Кюумджиев от БСП обаче отрече твърденията му за договорка.

„Всички опасения, които сме имали през годините, сега са валидни отново, дори с още по-голяма сила”, каза Мартин Димитров.

По думите му сред тях е сеизмологичният риск. Той цитира думи на Бойко Борисов от 2012 г., според които „има доклади за разлома на Вранча и за опасности, които дебнат там една подобна ядрена централа”. „Площадката е същата, технологията е същата. Защо тогава премиерът и ГЕРБ казват, че е сеизмично опасно, че не трябва да се строи ядрена централа и вземат решение за спиране, а сега изведнъж се обръщат наобратно и казват: Сега пък ще строим. Какво се е променило”, попита Мартин Димитров. Според него са нелепи изявленията, че „няма да даваме нищо”.

По думите му самото свързване на централата с енергийната система би струвало 1,33 млрд. лева. „Кой ще поеме истинския застрахователен риск, защото в момента застраховката покрива 100 млн. лева. Кой ще поеме затварянето на реакторите един ден”, попита още Мартин Димитров. Неговата прогноза е, че над 50% от окончателната сметка ще бъдат платени от българските данъкоплатци.

 Куюмджиев обаче обвини Димитров, че представя изкривени данни. „Последната оферта, която има от „Росатом” за доизграждането на централата, беше за 6,2 млрд. евро, което прави 12 млрд. лева, от които 3,5 вече са инвестирани”, заяви представителят на БСП.

По думите му няма абсолютно никакви сеизмологични рискове. „Ако трябва да се базираме на цитати на г-н Борисов, през последните 9 г., в които той управлява, неговото мнение се смени няколко пъти. От стратегически проект стана гьол, после стана нещо, без което не можем, защото ще внасяме ток от Турция, после минахме през забрана за строителство, сега се връщаме отново към строителство”, каза представителят на БСП.

Според него категорично имаме нужда от централата. Мартин Димитров обаче е на мнение, че България няма нужда от нови енергийни мощности, защото в момента ползва половината.