Министерски съвет публикува решение от 23 май, с което предлага на президента да освободи Ангел Чолаков от длъжността посланик на България в Италия и на негово място да назначи вече бившият премиер Марин Райков.

С друго свое решение отново от 23 май кабинетът предлага на Росен Плевнелиев да освободи Джакомо Оливиери от длъжността почетен консул на Република България в Италианската република с консулски окръг, обхващащ територията на област Пулия и на негово място да назначи италианската гражданка Анна Мария Патриция Гадалета. Тези решения на кабинета обаче не са подписани от вече бившия премиер и министър на външните работи, а вместо него подпис е сложила служебният вицепремиер Екатерина Захариева.

Кабинетът предлага и друга смяна - Бранимир Заимов да смени Емил Ялнъзов на посланическия пост в Ирландия, а Ангел Чолаков да заеме мястото, което до скоро принадлежеше на Марин Райков, - посланическото място във Франция.

Финансовият министър от служебния кабинет Калин Христов пък се връща на поста си в БНБ, съобщиха от институцията.

Днес Управителният съвет на БНБ прие решение, с което, считано от 30 май 2013 г. прекратява ползването на неплатен отпуск на Калин Христов и възобновява изпълнението на функциите му на подуправител на БНБ, ръководещ управление "Емисионно", както и на представител на БНБ в съвета на директорите на дружества, в които БНБ има участие ("Печатница на БНБ" АД и "Дружество за касови услуги" АД).