Мария Ванкова извървява пътя от сантимента към математиката в училище до водещ на късната емисия новини по bTV с лекота. Избира журналистиката като специалност в университета, с което изненадва хората, които я познават добре. В интервю за Ladyzone.bg споделя повече за пътя от стажант в bTV до стола на водещ на новините, защо предпочита скуоша като спорт и къде ще почива през лятото.  

"Последната ми година в училище беше изключително трудна за мен – често пътувах до София, за да ходя на уроци и да се готвя за кандидат-студентските изпити. Тогава, за да те приемат журналистика в Софийския университет и в УНСС, трябваше да се мине успешно през три изпита за всеки от университетите. Отделно от това – се явих и на изпити в университети в Пловдив и Велико Търново, където си бях харесала други специалности. Така че държах общо 10 кандидат-студентски изпита. Накрая избрах журналистиката в Софийския университет, а тя ми предопредели интересен път – преди 12 години попаднах като стажант в bTV Новините. Впоследствие останах като репортер, след това старши репортер, а от скоро водя късната емисия новини."

Има само 3 дни за репетиции преди първия си ефир. 

Напрежението от работа и ежедневие разтоварва със скуош. По него я запалва съпругът на нейната добра приятелка и колежка Мария Савкова. 

"Той ме вкара за първи път в залата, а аз му се отблагодарих като го запознах със самата Мария Савкова. Винаги играя с партньори мъже в залата, по-предизвикателно ми е да се състезавам с тях, а и те са джентълмени, понякога ме оставят да съм победител. А аз държа да имам и победи. Състезателният ми характер трудно отстъпва."

Няма предварително начертани планове къде ще почива през лятото, но има установена традиция, когато приготвя багажа си за пътуване. 

"Винаги си казвам „няма да вземам много неща със себе си“ и винаги куфарът е пълен (смее се). Мога да ги разделя на три групи – козметика, дрехи и, забележете, ютия. Винаги се застраховам с ютия в багажа си, ако мястото, на което отивам, се окаже, че няма. Това често е повод приятелите ми да се шегуват с мен."

Повече за модерните танци и албума със снимки, наречен "Децата пораснаха, а леля им си е същата" на водещата - четете в Ladyzone.bg.