Първи коментар и от вицепремиера за коалиционното споразумение, което ГЕРБ подготвя. Мария Габриел каза, че вярва в успеха на ротацията, защото според нея това е не само на отговорност на Министерския съвет, но и на политическите лидери.

Оценките си за работата на министрите Габриел ще сподели първо с Николай Денков.

„Документът все още не е обсъден в партията и не е даден на партньорите. Имаме ясна позиция - няма да подпиша т. нар. меморандум. Ще работим да има механизъм, при който да е споделена отговорността и който наистина да носи прозрачност, да дефинира ясно приоритетите на страната и да дефинира отговорностите. Ние искаме да осигурим на държавата и прозрачност, и борба с корупцията, и независимост на съдебната система и това да става по много ясен начин на вземане на решения“, каза тя.

„Коалиционното споразумение ще бъде представено на партията на 5 март, а на 6 ще бъде дадено на коалиционните партньори. На 6-и и на 7 март ние сме на конгрес на ЕНП ( Европейската народна партия). Аз съм първи заместник-председател на най-голямата политическа партия в Европа. Ще си избираме кандидат, водещият ни кандидат за следващия председател на Европейската комисия. Смятам, че е повече от важно да сме там“, уточни вицепремиерът и министър на външните работи.

„Границата, която не бива да се прекрачва, е на Конституцията, демокрацията, върховенството на закона и добрите европейски практики. Вярвам в диалога, вярвам в това, че осъзнаваме каква отговорност носим, вярвам, че държавата има нужда от стабилност“, подчерта вицепремиерът Габриел.

„Ще остана вярна на себе си. До този момент не съм си позволила да дам оценка на нито един министър. Най-напред министър-председателят Денков ще чуе моите оценки за министрите. След това ще ги споделим пред политическите лидери“, коментира тя по отношение на създалото се напрежение около министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Срещата в Елисейския дворец

Въпрос на bTV: „Изненада ли Ви, че се ротираха Денков и Тагарев? Примерно Вие можехте да представяте България на срещата в Елисейския дворец при Еманюел Макрон в ключов момент, в който се гради и външната политика и сигурността на Европа и региона, както и събитията в Приднестровието“?

„Ключовата дума е доверие. За мен е важно България да говори с един глас и вътре, и навън. Когато това е принципът, който си заложил и отстояваш, не би трябвало дори да си задаваме този въпрос“, допълни тя относно посещението  министъра на отбраната във Франция по същото време, когато премиерът акад. Николай Денков беше на визита в Украйна и се среща с президента Володимир Зеленски.

Отговорът на ПП-ДБ

„Важното е накрая да има положителен резултат. Това означава продължаване на поетите ангажименти към българските граждани – борба с корупцията, европейско развитие и повишаване на качеството на живота“, коментира министър-председателят Николай Денков.

„Докато не се разберем как ще стане това, въпросът кой ще е министър или министър-председател е второстепенен. Затова е много важно да се разберем и за тази част от реформите“, подчерта той.

„Докато не видя писмения текст от страна на ГЕРБ, не мога да гарантирам. Може да се окаже, че се опитваме да бутнем борбата с корупцията настрани, което се е случвало в миналото. Бих казал, че и в момента не работи правосъдната система. Не работи Антикорупционната комисия. Виждате какви проблеми има в прокуратурата. Докато не решим тези проблеми няма как да продължим напред. Ние не искаме избори, но няма да се съгласим да сме параван“, категоричен е министър-председателят.

„Регулаторите трябва да са съществена част от споразумението – какви са процедурите, по които ще бъдат попълнени регулаторите“, уточни той.