Еврокомисарят по иновациите и образованието Мария Габриел ще е кандидатът на ГЕРБ за министър-председател. Това научи bTV от няколко независими източника в партията.

Тя отговаря и на компетенциите, описани от Бойко Борисов - човек, който ще е полезен в сферата на еврофондовете, парите по ПВУ, Шенген и еврозоната. А също и човек, говорещ много езици.

В момента еврокомисар Мария Габриел е в България. Днес тя не отговаряше на мобилния си номер, за да потвърди номинацията лично. Възможно е обаче това да стане утре в Народното събрание, където се очаква името на бъдещия премиер да бъде оповестено или в кулоарите, или в пленарната зала.

ГЕРБ ще предложат премиер, но не и министри. Те ще са въпрос на договаряне с партиите, които ще ги подкрепят. Първата "оферта" е към "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ), а втората - към останалите в парламента.

Дали министрите ще са политици, или експерти е въпрос на договаряне. Няма да има и квоти и запазени места, каза по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Кабинетът ще е с бърз и кратък хоризонт и с непълен мандат. 

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" запазиха мълчание и не отговориха на Бойко Борисов.