Населението на Кресна внезапно набъбна шест месеца преди изборите. Над 600 новорегистрирани жители има в града за периода от 2018 г. до април тази година, разкри на ГКПП „Станке Лисичково" министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който беше на работна среща с македонския си колега във връзка с антикорупционен проект.

За около 170 от случаите собствениците на адресите, на които са направени нови регистрации, не знаят за това, тоест не е станало с тяхното съгласие, допълни министърът. Общинската администрация адресно регистрира на база на декларация от собственика или договор за наем с лицето, което се настанява, но в тези случаи вероятно става въпрос за фалшифициране на документи, коментира Младен Маринов.

Снимка: btvnovinite.bg

Новите регистрации в Кресна наложиха няколко специализирани операции в града, както и провеждане на анкета с гражданите по домовете им с въпроси дали познават ли новите обитатели на техните адреси.

По случая е образувано досъдебно производство в Районна прокуратура - Сандански. В момента се правят постъпления от прокуратурата и от МВР по отношение на областния управител за доказаните случаи на регистрация без основание да бъде извършена дерегистрация.

Министърът на вътрешните работи посочи, че във всяка област и в почти всяко населено място има сигнали за купуване на гласове или за извършване на нарушения във връзка с предстоящите местни избори. Голяма част от тях са анонимни и при проверките се установява, че са недействителни. Има обаче и действителни сигнали, допълни Младен Маринов, какъвто е случаят в Кресна.