Стартира най-дългият туристически веломаратон в България – Дунав Ултра. В осмото издание участват рекордните близо 150 участници. Те ще изминат над 700 километра по поречието на река Дунав през над 100 населени места.

Първите участници тръгват още с първите слънчеви лъчи. Сред тях е Евелин, който участва за четвърти път, но сега – с велосипед от миналото, който има само една скорост.

"Защото искам да пробвам малко ретро, не само съвременно. Малко като едно време", казва Евелин.

Всички части на старото Балканче са оригинални, нова е само седалката. 

Финалът е в Дуранкулак и за достигането му няма срок. Защото Дунав Ултра не е състезание, а приключение. В него за пръв път се впуска и Никола Габровски от Русе - най-възрастният участник тази година.

"Колелото върви, и аз се старая и сигурно ще стане. (0:41) Правил съм малко тренировки, карал съм по 130, по 170 километра", споделя най-възрастният участник.

"Маршрутът става още по-популярен, имаме още повече участници – от България и от Румъния, хора от различни възрасти и с различна мотивация. Поречието на Дунав и самата река Дунав е изключителен географски, икономически, исторически и културен ресурс", отбелязва организаторът на маратона Борис Бегъмов.

Именно това е голямата кауза на маршрута. За нея съдействат и местните власти във всички 111 населени места по трасето.

Най-младите и бързи приключенци планират да изминат 732 километровия маршрут за две денонощия, останалите – за максимум десет дни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!