Известната българска тенисистка Мануела Малеева обвини министъра на туризма Николина Ангелкова, че се е държала арогантно с почиващите на плаж „Корал”. Част от тях дори нарекоха мутренско поведението на министъра и придружаващите я инспектори.

Вчера от министерството съобщиха, че са направили проверка на плажа, при която са установени нарушения. Почиващите на плаж „Корал” обаче са на мнение, че са репресирани и подложени на множество проверки, тъй като са подали сигнал за незаконни разрешителни за строеж.

Пред bTV Мануела Малеева коментира, че вчера съвсем случайно се е оказала на плажа и може би е изненадала министър Ангелкова с присъствието си.

„Както слушах отстрани коментарите, нападките и арогантното държание, просто не успях да се сдържа и да кажа: Престанете да ни говорите с този подигравателен тон, ние не сме хора второ качество”, посочи тя.

„Когато някой така се държи с мен, с това високомерие на човек, който знае, че властта е зад него, понякога ми е трудно да реагирам. Г-жа Ангелкова ме гледаше в очите и ми каза: Не ви вярвам, не ви вярвам за това, че съм тук без ток и без вода”, допълни Малеева.

„Ние сме обикновени хора, които обичаме природата в чистия й вид – без чадъри, хотели и застроени плажове. По тази причина бяхме в основата на сигнала за над 30 разрешения за строеж в района на „Корал”, коментира пред bTV музикантът Васил Гюров.

Снимка: btvnovinite.bg

„Хората, които са издали незаконните разрешителни за строеж, не са преследвани, а ние сме преследвани за това, че сме сложили една тента или палатка. Пускат се също слухове, че крадем ток”, допълни той.

Вижте още от включването на Мануела Малеева и Васил Гюров в „Тази сутрин”:

Пред bTV Ангелкова отрече обвиненията и увери, че проверки се правят по всички плажове и всички са равни пред закона. „Нито аз, нито колегите можем да си позволим подобно отношение, камо ли да обвиняваме някого”, категорична беше тя.

Министърът отново подчерта, че е установено незаконно използване на ток и вода. Имало е разположени палатки и каравани в частни имоти, както и на плажа, като ще се установява дали са върху дюни или не. По думите й става все по-належащо да има регламент къде може да се къмпингува.

Мануела Малеева от своя страна коментира, че Ангелкова не е отговорила на въпроса кой е дал тези 38 незаконни разрешителни за строеж.  

„Хотел „Морско конче”, което е на дюните, и беше обещано още от министър Павлова да бъде разрушен, все още стои там”, подчерта тя.

По думите на Гюров за 5 дни на „Корал” са направени 4 проверки, а Малеева допълни, че е имало такава включително и снощи около 22 ч. „Това е репресивен начин на действия”, посочи тя.

Миналата нощ на Корал отново е имало внезапни инспекции. Проверяващите са минали и са тършували в палатките. Търсели са наркотични вещества.

Къмпингуващите нарекоха действията репресивни мерки срещу тях след сигналите им за строителни дейности в защитените територии.

Ангелкова обаче подчерта, че Министерството на туризма е направило само една проверка – вчера през деня около 10:30 ч.

Юлия Берберян в социалните мрежи подкрепи дъщеря си:

Полицията отрече да има репресия. Директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас Калоян Калоянов заяви, че проверката вечерта няма общо с проверката на Ангелкова през деня.

Наркотични вещества не са открити, но на плажа са установени куп нарушения.

Къмпингуващите се притесняват, че в тяхно отсъствие в палатките всеки недоброжелател може да подхвърли каквото си иска и при следваща проверка да се окажат престъпници.

Те ни поканиха отново в края на сезона, за да видим, че дюните и гората ще бъдат почистени и се зарекоха да запазят плаж Корал като екоплаж.