Мановият мед от Странджа тръгва за Европа. Започна процедура на EK, която ще позволи на българския продукт да се продава в страните от Стария континент като европейска марка. Ще се продава във всички европейски страни, на европейски цени.
Защитено наименование за произход имат и розовото масло и горнооряховският суджук.
България има още пет храни с близък, но все пак различен статут, който се нарича "Статут на традиционно специфичен характер". Това са филе "Елена", роле "Трапезица", кайзерован врат "Тракия", луканка "Панагюрска", пастърма "Говежда".
Новата европейска марка идва в момент, когато Европейската комисия води кампания срещу разпространението на фалшивия мед. Странджанският съдържа минерални соли и висока електропроводимост.
Според Министерството на земеделието много продукти от всички региони у нас имат потенциал не само да стигнат до европейски пазари, но и да бъдат равнопоставени на други регионални продукти като популярната Пармска шунка.
Производители на мед от Еленския Балкан също се подготвят да го регистрират като европейска марка.