Протестиращите срещу промените в Закона за черноморското крайбрежие са се обърнали с писмо към омбудсмана, в което настояват да бъдат предприети действия и установяване на противоконституционност на този закон, с който по думите им се нарушават права и свободи на българските граждани.

Мая Манолова се срещна днес с представители на Българското кепмер общество и Обединена група "Бетономорие".

Според неправителствените организации гласуваното законодателство с необосновано строгите си забрани ще ограничи правото на гражданите на свободно придвижване, като на практика забранява палатките, кемперите и караваните по Черноморието. Също така ще се обезобразят и бетонират последните метри от българското крайбрежие и ще се унищожи природата.

"Протестиращите са абсолютно прави. Неприемливо е решенията да се вземат без да се чуе мнението на общността на къмпингуващите, на хората с караваните и кемперите", е заявила Манолова и е допълнила, че няма да приеме подхода на работа на народните представители по този важен законопроект.

Според омбудсмана е необходим анализ на проблема, към който да се подходи с идеи за регулация и за ограничаване на застрояването по Черноморието, а не просто да се налагат санкции и забрани.

По думите й законодателните решения са в противоречие с принципа на правовата държава и с чл. 35 от Конституцията, който дава право на свободно придвижване на българските граждани.