Законопроектът за хората с увреждания не удовлетворява протестиращите майки и омбудсмана Мая Манолова. Те смятат текстовете за дискриминационни и лишени от реформи. Така се стигна до 8-часови преговори с институциите, за да се стигне до вариант, който се приема от всички страни.

Пред журналисти майките посочиха, че едва в 22 ч. вчера са получили последния вариант на текстовете.

С новия Закон за хората с увреждания се предвижда финансова помощ  и за пълнолетните. А за личната помощ, която регламентира асистентските услуги, е записано, че ще се уреди в отделен закон. Индивидуалната оценка на потребностите пък ще се извършва по методика на социалния министър.  

По-рано днес в студиото на "Тази сутрин" социалният министър Бисер Петков подчерта, че личната помощ ще бъде изведена в отделен закон.

Омдусманът и майките на деца с увреждания обаче смятат, че повечето от тези въпроси са разписани само с пожелателен характер.

Според Манолова в проекта няма никакви гаранции за спазването на индивидуален подход и индивидуална оценка, а освен това не се променят политиките по отношение на помощните средства и медицинските изделия. Освен всичко това, в допълнителните разпоредби е ясно написано, че новият закон няма да влезе в сила в близките месеци.

Родител на дете с увреждане посочи пред агенцията, че всички са изключително разочаровани както от действията на социалния министър, така и от всички национално представителни организации, които подкрепят този закон.

Майките не разбират какво точно национално представителните организации подкрепят, защото, освен финансовата подкрепа от 20 лева, която щели да вземат хората с увреждания, в него не се предлагали никакви конкретни реформи. Те поискаха оставките на председателя на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски и на зам.-председателя на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова.

„Те имат нужда от тази финансова подкрепа, но те имат нужда и от подкрепа да живеят нормално”, изтъкна Манолова. Тя бе категорична, че хората с увреждания не искат милостиня и допълни, че няма да подкрепи законопроекта в този му вид.

След горещи дебати страните са се споразумели индивидуалната оценка на потребностите и препоръките да са задължителни за институциите. Медицинските изделия да се отпускат от Здравното министерство от 2020 г., след като бъдат разписани и стандартите за тях.

Въпреки всичко има вероятност да се появи нов палатков лагер - пред социалното министерство.