Опит за зареждане на метан в бутилка за пропан-бутан - това е версията на газстанцията за фаталния взрив в Добрич. При инцидента една жена загина, а дъщеря ѝ беше ранена.

Снимка: btvnovinite.bg

Газовата бутилка на взривеното такси е избухнала, без да се запали, твърдят от бензиностанцията.

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма възпламеняване и пожар, а е причинена от неизправна газова бутилка, която най-вероятно е манипулирана от собственика или от някой друг. Бутилката е за пропан бутан, а собственикът на колата е пожелал да зареди метан.”, смята представителят на бензиностанцията Димитър Димитров.

Техническа неграмотност е довела до трагичния инцидент, предполагат от Асоциацията на авто и газови системи у нас.

„Една пропанбутанова бутилка е изчислена да издържа до налягане от 30 бара, съответно една метанова бутилка издържа 300 бара. В момента, в който една пропанбутанова бутилка е поставена в система за метан, от това свръхвисоко налягане се е получил взривът.“, обяснява Георги Илиев от Асоциация на сервизите и вносителите на автогаз системи в България.

Снимка: btvnovinite.bg

Двете системи - газова и метанова, имат различни накрайници и не би трябвало шофьорите да ги бъркат при зареждане.

„Зарядното за метан, което е коренно различно от зарядното за пропан-бутан, и вместо да мени накарйниците за зареждане, той е оставил метановото зарядно“, смята Илиев.

Колата е минала на технически преглед преди по-малко от месец.

„В момента на проверката на автомобила при техническия преглед не е имало монтирана налична газова уредба”, разкрива Стефан Милев от ИА „Автомобилна администрация" - Добрич.

Според експерти, обаче, само 10% от пунктовете у нас могат да проверяват газовите уредби.  Останалите просто пишат, че автомобилът не е на газ, за да вземат парите за прегледа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!