Совалките около третия мандат продължиха и в днешния ден. Вече е ясно едно - повечето партии имат нагласа за разговори, но засега - не и за подкрепа. Всички са в очакване поканите на БСП да стигнат до тях.

В очакване са и на утрешното заседание на пленума на левицата, на което трябва да се вземе решение - дали да има лидерска среща и кой да бъде поканен на нея.

Заседанието на левицата утре по обед трябва да реши няколко въпроса. Кой ще преговаря, с кого ще преговаря и в какъв формат - с всички накуп или с всяка партия поотделно.

“Националният съвет ще вземе съответното решение - с кого ще се разговаря, с кого ще се преговаря“, заяви депутатът от БСП Манол Генов.

Поканите до другите партии все още нито са изпратени, нито са получени, стана ясно днес в парламента. Нагласите са за разговори, но нищо повече.

„Няма никаква пречка да се явим на разговори с мандатоносителя, в случая БСП. За съжаление, предварително искам да кажа, че има няколко теми, които са толкова разделителни между нас, че не виждам как можем да се споразумеем. Една от тях е помощта за Украйна“, заяви Атанас Атанасов от „Демократична България“.

„Заявявали сме, че ще разговаряме с всички и няма пречка да сме си променили мнението“, каза Хамид Хамид от ДПС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново повтори - коалиция с БСП е невъзможна за тях. Но видя и шанс за кабинет, и възможност за срещи.

„Трите партии – вместо „Има такъв народ“ е примерно „Български възход“ или който иска друг. Да, ако ни поканят, ще отидем. Ние сме много любезни“, добави той.

Някои от партиите вече поставиха условия. За едни е важен форматът на разговора. За други кой друг ще седне на масата.

"Ние ясно казахме, че няма да съставяме правителство, заедно с ГЕРБ. Това, което ще направим, е да разговаряме на тема политики“, каза Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“.

„Зависи какъв формат ще ни предложат. Ако е формат двустранни разговори, ще отидем, ако е безплоден формат – тип говорилня няма смисъл“, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Само „Български възход“ и днес не коментираха. А след пленума на БСП диалогът с другите партии се очаква да започне още в петък.