Парламентарната рулетка се завъртя – на ход е президентът, който има седем дни да определи, на кого да даде третия мандат.

Очаквано държавният глава връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС и те веднага го върнаха. И този път ГЕРБ-СДС бяха номинирали Даниел Митов за премиер и обявиха състав на проектоправителството. 55 секунди продължи цялата процедура по размяна на папката с мандата и отказа от ГЕРБ.

Последваха бурни реакции в Народното събрание и нови коментари за евентуално формиране на кабинет с третия мандат.

Какво се случи?

ГЕРБ пристигнаха с проектокабинет на „Дондуков 2“, но веднага след връчването на проучвателния мандат, го върнаха неизпълнен.

На излизане от президентството номинираният за премиер от ГЕРБ -СДС обяви, че България е в тежка ситуация.
ГЕРБ изложиха и аргументите си за промени в Изборния кодекс – да се върне хартиения вот. Според тях трябва да има и броене на хартиените разписки от машините и по този въпрос били на едно мнение с президента.

Според Томислав Дончев оттук нататък има три варианта - правителство с третия мандат, избори две в едно и последователно парламентарни и президентски избори. И трите варианта са лоши.

По-рано в централата на ГЕРБ бяха представени предложенията за министри в несъстоялия се кабинет. Наред с утвърдените министри от третия кабинет на Борисов бяха предложени и нови лица.

Председателят на СДС Румен Христов, който в минилия вариант беше с ресор отбрана сега е предложен за силов вицепремиер.

Отбраната пък е трябвало да получи депутатът Христо Гаджев, Радомир Чолаков е предложен за правосъдното ведомство, Любен Дилов, който в предишните министерски номинации през април трябваше да получи туризма, сега е предложен за културата.

За министерство на туризма се предлага Деница Николова доскорошен заместник министър в регионалното министерство, друг заместник министър на енергетиката - Жечо Станков пък е предложен за министър на икономиката в несучилото се правителство на ГЕРБ.   

Какви са нагласите за третия мандат?

Много е трудно да се отговори на въпроса дали партиите ще намерят начин да се разберат по между си, за да могат да реализират трети мандат.

През изминалите дни от „БСП за България“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ са на мнение, че трябва да се опита, без ГЕРБ и ДПС. От „Има такъв народ“ казаха, че са вече опозиция.

След като и ГЕРБ-СДС върна втория мандат се оказва, че двете най-големи парламентарни групи са в опозиция.

Сега се търси трета политическа сила, на която да се връчи третия мандат, а от ГЕРБ-СДС обвиниха опонентите си, че не искат да управляват, а желание имало в по-малките групи.

„ГЕРБ се качват върху един очевиден проблем, следва последен шанс. Надявам се, че отговорността ще надделее“, коментира Христо Иванов от ДБ.

„Обстановката, в която се намираме е сложна и всеки отговор е верен, дали ще има правителство „да“ е вярно, дали ще има правителство „не“, отново е вярно“, каза Георги Гьоков от БСП.

От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ пък заявиха, че имало подаване на топката между „Има такъв народ“ и ДПС, което станало видно при разпределението на парламентарните комисии. Но пък са готови на разговори за правителство.

„Ключът е в ИТН. Ако те не желаят да участват в правителство няма как да се получат гласове“, призна Татяна Дончева.

„Той ключът беше вече в „Има такъв народ“, те не го оползотвориха, за да отворят вратата, сега не знам какво имат предвид с тия ключове“, отговори Виктория Василева от ИТН.

И днес ДПС не коментираха тази теза. От „Има такъв народ“ продължават да настояват, че вече имат позиция как няма да подкрепят опитите за нов кабинет.

Въпреки, че наближава законовия срок, депутатите все още не могат да се разберат коя да бъде датата за президентския вот. Всички са в очакване как ще приключи опитът за кабинет с третия мандат.

Следващата седмица ще бъде изслушана председателката на ЦИК Камелия Нейкова, за да се изясни дали машините за гласуване могат да бъдат настроени за евентуални избори 2 в 1.