Майката на малтретираното 5-годишно дете да остане в ареста е поискала прокуратурата в Пловдив. Това потвърдиха за bTV от обвинението след решението на съда с най-тежката мярка да бъде само пастрокът на момченцето.

Освен роднината на детето, подала сигнала, никой друг не е алармирал за насилието, включително и от детската му градина.

Очаква се в четвъртък Окръжният съд да разгледа възражението на прокуратурата и да реши дали майката ще бъде задържана.

5-годишното момченце се възстановява след операцията. С него е социален работник. То остава под закрила и е в защитено жилище.

Сигнали за насилие преди 9 януари не е имало. Според директора на Агенцията за социално подпомагане учителите не са имали причина да се усъмнят - детето е било на градина в началото на декември.

През декември социалните установиха и случай на 7-годишно дете във Врачанско, което живее при нечовешки условия. Засега е ясно, че трима души от персонала на училището му ще бъдат наказани.

От Министерството на образованието заявиха, че учителите са задължени да работят с деца в риск и да сигнализират при съмнения.

Педагогическият съветник Мариана Иванова, която има сходен опит, казва, че могат да посетят дома на детето само ако родителят ги допусне.

За да работи училищен психолог с дете в потенциален риск, също е нужно позволение.

Според закона не само учителите, а всеки, който знае, че дете се нуждае от закрила, е длъжен да уведоми отговорните институции.

В противен случай са предвидени санкции. За 2023 г. има шест съставени акта за това.

Ето на какъв телефон може да подавате сигнали за деца в риск. Сигналите са анонимни: