Изоставени и малтретирани животни чакат своя нов дом. Фондация „Приятели на животните" спешно търси средства за спасителен център край Бургас. Той може бъде изграден с помощта на благотворителната кампания „Избери, за да помогнеш", която bTV подкрепя и тази година.       

Гергана е живяла години вързана на синджир, дълъг едва метър. Страда от куп болести. Ханк е спасен, преди да бъде пребит до смърт. Лея пък е щяло да бъде отровена.

„Фондацията във всеки един момент обгрижва около 60-70 кучета, като в периодите на зима-есен, бройката много се увеличава, защото след есенния период много от хората по вилните зони изхвърлят своите домашни животни", посочва Миглена Иванова от Фондация „Приятели на животните".

Спасените животни са изследвани за болести, кастрирани, ваксинирани и чипирани. За съжаление, обаче, поне в Бургас няма толкова желаещи за животни без порода. Напоследък няма желаещи и за животни с порода, коментира тя.

В момента болните животни се настаняват в домове, защото докато се лекуват, не могат да бъдат навън. „Но нямаме избор, всеки наш апел в момента за приемен дом, си остава в пространството", коментира Иванова.

Доброволецът Велислав Райков коментира, че най-тъжното е, че е хората приемат животните като нещо за охрана на двор, уред за лов или дори като домашен любимец.

„Също бездействието на хората - да, съжаляват, но подминават. Тази година имаше един случай на котенце, което беше без козина, беше болно. Хората го съжаляваха, но го подритваха, защото беше болно", допълва Дебора Тихолова, също доброволец.

За да съберат на едно място изоставените и болни животни, докато оздравеят и им намерят нов дом, доброволците разработват проект за Спасителен център.

„Това помещение ще бъде направено буквално в стаички, ще имат вътре легълца, ще имат играчки, като в един дом", описва проекта Миглена Иванова. Всеки доброволец би могъл да дойде да изкъпе дори едно животно, да го разходи, да общува с него толкова, колкото е необходимо после то да бъде идеалният домашен любимец. И това е нашата голяма мечта, казва тя.

За сбъдването на мечтата са им необходими средства, за да купят парцела и постройката - бивш краварник, която после да превърнат във временен дом за кучета, котета, зайчета и други животни в нужда. Можете да помогнете с есемес с текст DMS HELP на 17777. 

„Трябва човек да отвори очите си и тогава ще може да види душата на тези животни. Тя е доста по-чиста от много човешки", казва Велислав Райков.