Преди седмица ви разказахме за една майка от Бургас, чието дете се нуждае от средства за спешна операция в чужбина.

9-годишната Натали страда от рядка форма на заболяване, която е увредила голяма част от стомаха ѝ, и детето не може да се храни. Приема единствено течности през система, но продължителното ѝ ползване води до непрекъснато запушване на абокатите.

Всеки ден е мъчение за нея, тя вече няма здрава веничка, където да ѝ се включи системата, каза майката на Натали – Калояна. Другият кошмар е, че тя живее в постоянна болка, на обезболяващи, не може да спи, всеки ден се борим за оцеляването ѝ.

Снимка: bTV

Един от хората, които помагат на Натали, е певицата Ажда Чаушева, дъщерята на Мустафа Чаушев. Ажда среща Калояна на благотворителен концерт преди две години. Тя е свидетел на усилията на майката да убеди лекарите, че детето може да бъде излекувано. „Тя се върти в един омагьосан кръг, защото някои ѝ обещават, след което се се отказват, други абсолютно отказват, трети казват, че е по-добре да го остави някъде в дом, което е просто недопустимо да се каже за такова дете на една майка“, каза певицата.

Снимка: bTV

Много хора се интересуват от кампанията и помагат, в нея са се включили групите „Шофьори Бургас“ и „Бургаски мотористи“, а млада дама дори продава мотора си в полза на Натали.

До този момент са събрани около 16 300 лв. от DMS номера и 27 хил. по банков път. Цялата необходима сума за операцията обаче е 39 хил. евро. За следоперативния период ще са нужни още средства.

Снимка: bTV

Натали се нуждае от съвсем рутинна операция, но лекарите не се съгласяват да я направят заради придружаващите заболявания на детето – церебрална парализа и аутизъм. „Всъщност лекарите, които биха могли да ѝ помогнат, се броят на пръстите на едната ръка, всички те отказаха по един или друг начин да направят операцията. Единствено се съгласиха лекари от една пловдивска частна болница, но се оказа, че  административно няма как да я направят и в последния момент се отказаха“, каза Калояна.

Вижте повече във видеото: