След повече от два месеца малката Емма, която беше отвлечена от баща си в Унгария с напълно легални документи, е отново вкъщи при майка си.

Благодарение на помощта на опитни юристи, жената успява да оспори компетентността на унгарския съд и да заведе дело срещу бащата на детето, а отвличането е характеризирано от съда като акт на насилие над дете.

„Радвам се, че отново се възвърна вярата ми в правото и в институциите”, коментира Деница след щастливата развръзка.

Преди повече от година майката на Емма – Деница Димитрова, подава молба за развод и завежда дело за домашно насилие срещу мъжа си, който е унгарски гражданин. През това време обаче бащата успява да извади паспорт за момичето и на една от обичайните срещи с него, го извежда от страната. След като майката незабавно се обръща към полицията, се оказва, че детето е отвлечено при роднините на бащата в родния му град Нирехаза. Така в продължение на повече от два месеца Деница Димитрова е разделена от дъщеря си.

През това време тя наема адвокати, които водят непрекъснати преговори с властите в България и в Унгария. Те оспорват легалността на извеждането на детето от страната.

Адвокат Йорданка Бекирска, един от юристите, които се занимават със случая на Деница, го определя като правен прецедент заради неговата сложност и разминаването на законите в двете държави.

След трудни преговори с унгарския съд в Нирехаза, все пак е издадена и задействана заповед за връщане на детето при майката в 24-часов срок.

Първоначално, когато било съобщено съдебното решение на бащата, той не пожелал да се подчини на властите, твърди Деница. Детето дори било издирвано с Интерпол, след като мъжът го укривал в продължение на един ден.

Когато най-накрая той склонил да предаде малката Емма, Деница отива в дома на родителите му. Именно тогава е нейната първа среща с момиченцето след дългата раздяла.

„Беше много емоционална, тя се затича и ме прегърна”, разказа майката. Според нея да откъснеш едно толкова малко дете от неговата среда, е прекалено жесток стрес.

„Трудно е да се каже, че живеем, защото след тази екшън-епопея с детето още не сме се върнали към обичайния си ритъм на живот”, сподели още Деница. Сега единственото, което тя си пожелава, е мир и спокойствие за нея и малката Емма.

Вижте във видеото цялата история на отвличането на малката Ема: