Макрам Хури-Махул, директор на Европейския институт за изследване на екстремизма, базиран в Кеймбридж, човек с голяма експертиза и доста информация говори в „120 минути” за обкръжението и хипотезите около изчезването на журналиста Джамал Хашоги.

– Здравейте, Джамал Хашоги е бил вътрешен човек за кралската фамилия години наред, това не би ли трябвало да го защитава повече, отколкото да създава опасност за него?

– При един нормален режим в една нормална система това е хипотезата, която би следвало да бъде вярната, но тук става дума за един деспотичен режим, затова всяка промяна в пирамидалната структура на тази фамилия и по специално на влизането на един млад принц, който е в началото на пътя, води до резултати, които могат да се окажат катастрофални за бъдещата власт на тази фамилия.

– За какво му е на един млад принц на 33 години, дал право на жените да шофират, раздал милиарди за подобряване на имиджа на Саудитска Арабия по света, да извърши подобно, брутално деяние. Мохамед бин Салман, чието обкръжение, поне според турските източници, е убил по брутален начин журналиста Хашоги?

– Когато анализираме такава личност, каквато е този млад принц в началото на пътя – трябва да имаме предвид два аспекта – първият е системата, която го е отгледала, системата, в условията на която той е пораснал, второ – линията на поведение към която се придържа тази фамилия, т.е. историята на тази фамилия е свързана ежедневно с кървави сцени. Ежеседмично ние сме свидетели на рязане на глави в Саудитска Арабия.

Така нареченият Мохамед Бин Салман не беше напускал Саудитска Арабия преди да бъде посочен за престолонаследник. Цялото му възпитание, целият му опит, всичко онова, което той знае, се базира на това, което той е видял, това, което е преживял  вътре в страната си.

Има още една причина – тя е по-важната, а именно, че той желае на всяка цена да стане крал и трета причина – онези, които влияят върху него. Има личности отвътре и отвън, които оказват влияние върху него. От специални източници знам, че някои от неговите съветници са му предложили да следва линията за налагане на власт чрез страх. Милиардите, които той плати и обеща да плати на Тръмп, бяха с цел да получи политическа протекция от Америка. Тръмп не крие нищо, той каза в прав текст – ако не беше Америка, властта в Саудитска Арабия нямаше да просъществува и две седмици.

– Има много спекулации около последните минути на Хашоги, турските служби изпускат контролирано към турската преса някои данни, които звучат потресаващо. Какво знаете вие, как е завършил животът на Хашоги?

– Смятам, че е имало запис. Ако е имало видеозапис, това означава, че той е правен от някоя от разузнавателните централи или настина по време на този един час време, когато е имало отворен, пряк ефир, той е спестил факти, информации. Т.е. имало е пряко предаване, тази пряка възможност за видео е била или чрез часовник, или чрез друго средство. Ясно е обаче, че реакциите на саудитския режим идваха и се променяха с всяка нова информация, с всеки нов детайл, който идваше от проследяването.

– До какво очаквате да доведе всичко това. Възможно ли е да се стигне до оттегляне на принц Мохамед бин Салман, за да се нормализират отношенията на Саудитска Арабия със Съединените щати и Европа, или очаквате санкции от страна на Европа и САЩ ,и отговор на Саудитска Арабия, който да повиши цените на петрола, което пък да повиши и цените на хляба включително и в България?

– Ще бъде налице определено напрежение между системата от правозащитни организации, които работят за защитата на онези права, към които се придържа Западът и финансовите нужни да Саудитска Арабия. Знам със сигурност от западни източници, че открито на Запад, на много места се казва – ние се нуждаем от саудитските пари.

Но част от решението на проблема за саудитско–западните отношения е да се освободят тези отношения от Мохамед бин Салман като престолонаследник. Не смятам, че е възможно той да остане и да бъде приет от Запада. Най-малкото решение на проблемите би било Мохаме бин Салман да се оттегли и да сложи край на аспирациите си към властта.

– Знаете ли, България е един от износителите на оръжие в региона за Саудитска Арабия. България продава сериозно количество оръжие, Рияд е голям клиен на българския военно-промишлен комплекс. В този смисъл, смятате ли, че България трябва да има позиция като част от европейското семейство или по-скоро България ще прасува и няма да заеме някаква по-конкрлетна позиция?

– Смятам, че трябва да се разграничат икономическите интереси и онова, което е общопризнато – консенсусните човешки права в световен мащаб. Защото днес се случва този проблем със саудитец в Турция, ако световната общност и ако прогресивното човечество не каже стоп на подобно поведение от страна на саудитския режим, то това поведение ще продължи и в бъдеще можем да сме свидетели на подобни инциденти в Италия, или в България, или някъде на друго място. Разговарял съм с хора, които вземат решенията, с ръководители, които вземат европейските решения и са ми казвали, че въпреки икономическите интереси, независимо от търговските интереси, не може да продължава взаимодействието с режим от такъв тип.

– Ако се направи филм за убийството на Дожамал Хашоги, как би се казвал филмът?

– Измамата на корупцията и борбата продължава.